PISTETYÖSKENTELY

Pistetyöskentelyn tavoitteena on toimijuuden vahvistaminen, osallisuuden ja aktiivisuuden lisääminen joukkueessa. Opitaan ottamaan vastuuta omasta ja yhteisön toiminnasta. Ymmärretään, että sillä miten toimin tai mitä teen, on vaikutusta. Seura tai joukkue ei tee, vaan minä osana sitä teen!
Pistetyöskentelyn neljä teemaa ovat: arvot toiminnan taustalla, yhteiset säännöt, vastuut ja velvollisuudet sekä yhteisö sosiaalisessa mediassa.

Työskentelyyn kannattaa aloituksineen ja lopetuksineen varata aikaa 1,5h - 2h, jolloin yhden pisteen toimintaan aikaa jää 15-20 min. Pistetyöskentelyn teemoja voi toki käsitellä myös yksittäin tai pienempinä kokonaisuuksina.

Ennen pistetyöskentelyn aloitusta tulevaa toimintaa alustetaan ja sen merkitystä perustellaan nuorille jalkapalloilijoille. Alustuksen tavoitteena on saada pelaajat ymmärtämään, miten seuraavaksi tapahtuva toiminta liittyy jalkapalloilijana kehittymiseen.
  • Pohditaan yhdessä: Miten seurat käytännössä toimivat? Kuka järjestää toimintaa? Todetaan, että mikään ei tässä maailmassa tapahdu tai pyöri itsestään, vaan tarvitaan ihmisiä, jotka tekevät ja vaikuttavat. Tarvitaan siis aktiivista osallistumista, aloitteellisuutta ja vastuullisuutta eli toimijuutta. Pelaajat ovat myös osa seuraa, joten myös jokaisen aktiivisuudella on merkitystä. Yhteisö eli seura ja sen kulttuuri kehittyy aktiivisen osallistumisen kautta yhä paremmaksi. Aktiivisempi seurakulttuuri, eli tavat toimia ja ajatella, kehittyy siis yksilöstä lähtien. Aktiivinen, aloitteellinen ja vastuullinen seurakulttuuri luo edellytykset pelaajakehittymiselle. Mitä kehittyneempi seurakulttuuri on, sitä parempaa pelaajakehitys on. 
  • Kerrotaan pelaajille pistetyöskentelyn tavoite ja teemat: Pistetyöskentelyn tavoittena on lisätä osallisuutta ja yhteisöllistä toimintaa joukkueessa. Tavoitteena on aktivoida teitä osana seuraa. Pisteiden teemat ovat: arvot, sääntökirja, vastuut ja velvollisuudet, some. Lisäksi ”leijuva piste”, eli kun aikaa jää, käy antamassa äänesi kapteenistoäänestyksessä, joka löytyy qr-koodista. 
Joukkue jaetaan esimerkiksi neljään osaan, jolloin kaikki pisteet ovat käynnissä samaan aikaan. Arvot ja säännöt -pisteet voi toteuttaa myös ensin, minkä jälkeen siirtyä vastuut ja velvollisuudet ja sosiaalinen media -pisteille.

Pistetyöskentelyn jälkeen vuorossa on loppukoonti, jossa tarkastellaan pisteillä opittua yhteisesti. Loppukoonnissa korostetaan vielä sitä, mitä toiminnalla saavutetaan ja miksi. Loppukoonnissa käydään läpi yhteiset arvot ja säännöt sekä kirjataan ne sääntökirjaan, mikäli sitä ei vielä pisteen yhteydessä tehty.