Pistetyöskentely: Arvot ja sääntökirja

ARVOT (tehtäväpisteen tavoitteena on saada pelaajille ymmärrys siitä, että arvot ohjaavat toimintaamme, yhteiset arvot ja niihin sitoutuminen kannattelevat joukkuehenkeä ja yhteneväisyyttä.)

Pisteen ohjaaja keskustelee pelaajien kanssa siitä, mitä arvot ovat, ja mitä ne merkitsevät ihmisille. Ohjaajalla on kirjoitettuna muutama apukysymys, jotta pelaajien olisi helpompi alkaa pohtimaan asiaa henkilökohtaisesti. Esimerkiksi: Mitä asioita sinä arvostat tai minkälaiset asiat elämässä ovat sinulle tärkeitä.

“Arvo” sanana voi olla haastava, joten on hyvä jos aikuinen on pohtimassa asiaa pelaajien kanssa. Voidaan myös miettiä sitä, kuinka suuressa asemassa arvot ovat omassa elämässä ja auttavatko arvot esimerkiksi elämän valintojen tekemisessä tai omien mielipiteiden ilmaisemisessa. Voidaan myös pohtia, miksi tällaiset arvot ovat nousseet omaan elämään. Johtuuko se esimerkiksi kasvatuksesta ja oman perheen arvomaailmasta vai kenties oman harrastuneisuuden tuomasta mielenkiinnosta jotain asiaa kohtaan.

Jokainen saa rauhassa pohtia, jonka jälkeen jokainen kirjoittaa paperille ylös tärkeimpiä ajatuksia. Tässä tehtävänannossa keskitytään joukkueen yhteisiin arvoihin. Lopuksi pidetään loppukoonti, jossa käydään läpi ylöskirjattuja arvoja. Pohditaan yhdessä, miksi tällaiset arvot ovat tulleet valituiksi ja valitaan “parhaat”, jotka kirjoitetaan joukkueen yhteiseen sääntökirjaan.

Apukysymyksiä:
- Millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä?
- Mitä asioita arvostat tässä joukkueessa?
- Mitkä asiat ovat tärkeitä sinulle tässä joukkueessa?
- Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä tässä harrastuksessa?
- Miksi haluat harrastaa tätä lajia?
- Mikä on parasta tässä harrastuksessa?

Tarvittavat materiaalit: Paperia, kyniä, apukysymyksiä kirjattuna ylös

Toiminta käytännössä: Ohjaajat esittelevät itsensä ja kertovat, mitä asioita on tarkoitus käsitellä sekä miksi asioiden käsittely on tärkeää ja hyödyllistä Joukkue jaetaan kahteen osaan. Toinen puoli toimii toisella ja toinen toisella pisteellä samanaikaisesti. Jokaisella pisteellä käytetään pisteen toiminnanohjaukseen n. 2-3 minuuttia ja pyritään siihen, että toiminnalle jäisi aikaa ainakin 10 minuuttia. Ryhmät vaihtavat pisteen Lopuksi voidaan myös pohtia sitä, kuinka erilaisia vastauksia saatiin eri porukassa


SÄÄNTÖKIRJA (tehtäväpisteen tavoitteena on saada pelaajille ymmärrys siitä, että yhdessä sovitut toimintaperiaatteet lisäävät joukkuehenkeä. Sääntökirjan luominen on myös esimerkki aktiivisuudesta ja osallistumisesta, vaikuttamisesta)

Ajatuksena on tehdä joukkueelle oma sääntökirja, jonka sisällön he ovat kehittäneet yhdessä. Joukkueen tarkoituksena on siis pohtia, mitkä säännöt ovat kaikille eduksi, jotta joukkueen yhteishenki ja yhteinen toimijuus paranee. Jokainen kirjaa yhteiselle isolle alustalle asioita, joita tulee mieleen. Jos joukkuekaveri on samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa, hän voi tukkimiehen kirjanpidolla merkitä äänensä säännön perään. Käytettävä alusta voidaan valita tilanteen mukaan. Se voi olla tussitaulu, suuri paperi tai jokin digitaalinen sovellus tms.

Loppukoonnissa valitaan tärkeimmät säännöt ja kirjataan ne ylös yhteiseen sääntökirjaan. Tämä sääntökirja tulee siis sisältämään joukkueen yhdessä pohtimat säännöt sekä joukkueen kunnioittamat arvot, joita mietittiin toisella pisteellä.

Tarvittavat materiaalit: Sääntökirja, kyniä, paperia (tabletit, tietokone, puhelimet tms.)

Toiminta käytännössä: Tälle pisteelle osallistujat jaetaan kahteen osaan: Toinen puoli pohtii yhdessä sääntöjä, jotka koskevat peli/turnausmatkoja. (3-5 kpl) Toinen puoli pohtii sääntöjä, jotka liittyvät harjoituksiin (3-5kpl), voidaan pohtia myös yleisiä joukkueen sääntöjä ja toimintaa Sääntökirjaan kirjataan säännöt ylös. Jokainen sääntö tulee perustella lyhyesti. Jokainen joukkueen jäsen allekirjoittaa säännöt sopimuksen omaisesti.

Esimerkki kirjan sisällöstä: Aloitussivu: “Tämä kirja on LehPa 05/06 joukkueen yhteinen päiväkirja, mikä sisältää joukkueen säännöt ja arvot sekä muuta mukavaa matkojen varrelta, vuosi 2019" Kirjalle voidaan myös pohtia yhdessä muuta käyttöä. Esimerkiksi tsempparipelaajia, yhteisen insta-tilin päivittäjälista, tai muistoja turnauksista.